7. Kürtőskalács Fesztivál

2019. október 11-13. - Budapest, Városliget

A kürtőskalácsról

A Kürtőskalács Fesztivál elsődleges célja a kürtőskalács, mint hungarikum népszerűsítése, annak eredeti, hagyományos készítési módjának megismertetése, ezáltal pedig a magyar tradíciók ápolása.

A kürtőskalács rövid története

A kürtőskalács az erdélyi magyarság, különösen a székely vidék kedvelt süteménye: egyszerre székely, erdélyi és magyar.
Az egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt és mind a polgári, mind a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett. A 19. és a 20. század során a sütemény receptje számos népszerű magyar szakácskönyvbe is bekerült. A süteménnyel kapcsolatban a Dunántúlon botra tekercs, dorongfánk, dorongos fánk; az ország keleti területén a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen kürtős elnevezések használatosak. Arra egyelőre nincs elfogadható magyarázatunk, hogy a székelység körében miért kizárólag a csavarvonal formájú, a szászok körében pedig miért elsősorban a lapos tésztából készült sütemény honosodott meg.

> tovább olvasom


A kürtőskalács név eredete

A kürtőskaláccsal kapcsolatban máig sok vita kering, hogy valójában kürtös kalácsról vagy kürtőskalácsról van-e szó, ha a fenti süteményt emlegetik.

> tovább olvasom


A kürtőskalács mondája:

Azért, hogy kiderüljön, valójában mi az igazság, a Kürtőskalács fesztiválon a Székelyföldi Legendárium jóvoltából interaktív társasjáték segítségével megismerhetik a kürtőskalács eredetéről szóló mondát. Ez a tatár-járáshoz kötődik.

> tovább olvasom


A kürtőskalács a 21. században

Ma már a kürtőskalács egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság, legyen az villanyon, gázon, olajban vagy eredeti módon faszénparázson sütve, ma is kicsik és nagyok kedvenc süteménye. Elkészítésének, formájának és ízesítésének számtalan módja ismeretes: a hagyományos ízektől a különleges ízkombinációkig, az óriás kürtőstől a mini kürtőskéig, a rendhagyó, mint a glutén és laktózmentes kürtős, a kürtőskalácsból készült desszert különlegességekig, végtelen számú variációban találkozunk már a nagyvilágban és a Kürtőskalács Fesztiválon is. Ám egy a fontos: kürtőskalácsnak kizárólag azt nevezhetjük, amely henger alakú, csíkokra kinyújtott tésztából, spirálisan feltekerve készül, és csakis édes borítású – hisz pont az édes íze miatt tartozik a sütemények sorába.

Ebből a kritériumból, amíg a kürtőskalács nagykövetei vagyunk, nem engedünk!